Új jelszó kérése
Kategóriák
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Hírlevél
Termékajánló
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
TOP termékek

Nappali menetfény LED

Fő kategória >Autó izzó >Nappali menetfény LED

Nappali menetfények 2-5 év garanciával

Osram és Philips márkájú nappali menetfényeink ködlámpával és szettben is kaphatók. Fedezd fel a teljes kínálatot és válassz az igényeidnek megfelelően! A számlát előreutalással, utánvéttel és akár barionnal is rendezheted. A termékek házhoz szállítása Magyarország teljes területén megoldott.

Olvass bővebben a nappali menetfények felszerelésére vonatkozó jogszabályokról is!

 Sorrend:

Jogszabályok

A webáruházunkban megtalálható Osram és Philips nappali menetfények "DRL" minden jogszabálynak maximálisan megfelelnek, mindezen felül 2-5 év garanciával rendelkeznek.

Számos tévhit él a köztudatban az utólagos nappali menetfények felszerelhetőségéről. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű- közlekedési Hivatal Jármű Főosztály Műszaki Engedélyezési Osztály hivatalos állásfoglalása erről:

5/1990. (IV.12.) KöHEM rendelet "55/A. § (1) A gépjárművet fel szabad szerelni két menetirányba fényt kibocsátó nappali menetjelző lámpával. A már forgalomba helyezett jármű a követelményeknek megfelelő nappali menetjelző lámpával történő felszerelése nem von maga után külön engedélyezési eljárást a 5/1990. (IV.12.) KöHEM rendelet előírásai alapján. A 5/1990. (IV.12.) KöHEM rendelet 2.§ (3) szerint idézve:

„(3) Nem minősül átalakításnak

Nappali menetfény használata lakott területen kívül: az érvényben lévő KRESZ 44. § a forgalomban részt vevő járművek kivilágításának szabályozását tartalmazza:

(8)281 Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappali és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.

A már forgalomba helyezett járművekre nappali menetfény felszerelésének lehetőségét és felszerelésének követelményeit az MR határozza meg.

Az MR szerint:

„55/A. §(1) A gépjárművet fel szabad szerelni két, menetirányba fényt kibocsátó nappali menetjelző lámpával.

(2) A nappali menetjelző lámpa csak színtelen (fehér) fényt bocsáthat ki.

55/B.§(1)  A gépjárműre csak jóváhagyási jellel ellátott nappali menetfényt szabad felszerelni.

 (2) A nappali menetfény lámpákat a gépkocsin a következőképpen kell elhelyezni:

  1. az átvilágított felület alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb és attól 1,50 méternél távolabb nem lehet;
  2. az átvilágított felület külső széle a gépkocsi legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a különböző oldalon lévő lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3 métert, a belső szélek közötti legkisebb távolság 0,40 méterre csökkenthető.

(3) A nappali menetfény lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa automatikusan bekapcsolódjon, ha a motorindító kapcsoló a motor indítására kész állapotában van, de - kivéve a 42. § (5) bekezdése szerinti esetet - automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják."

A nappali menetfény lámpának a 87. számú ENSZ-EGB előírás (R87) szerint kell jóváhagyottnak lenni, a világítóberendezés a kategóriája „RL". A megfelelőséget tanúsító jelöléseknek magán a lámpán is szerepelnie kell.

Ha a nappali menetfény lámpa egy másik kategóriájú lámpával egybeépített, akkor ügyelni kell arra is, hogy egy másik előírásnak való megfelelés ne változzon.

Az MR 37.§(1) szerint idézve:

„37. §(1) A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító - illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megengedi;

..."

Az említett jogszabályok hatályos változata ingyenesen hozzáférhető és olvasható a http://www.magyarorszag.hu/ és a http://eur-lex.europa.eu/homepage.html honlapon található jogszabálykereső segítségével.


Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint.